Wieża Maersk – zrównoważony budynek Uniwersytetu w Kopenhadze

Wieża Maersk – zrównoważony budynek Uniwersytetu w Kopenhadze

Budownictwo przystosowane do zmian klimatu to trend, który na świecie się rozwija. Ciekawym przykładem nowoczesnego budynku przystosowanego do zmian klimatu jest nowy budynek Uniwersytetu w Kopenhadze – Wieża Maersk. Zlokalizowane zostały tu nowe laboratoria badawcze, biura, sale lekcyjne i audytoria Wydziału Zdrowia i Nauk Medycznych. Jest to obecnie najbardziej energooszczędny budynek laboratoryjny w Danii.
Obok budynku znajduje się parking rowerowy na 2350 rowerów: 950 w podziemiach i 1400 w parku kampusowym. Wieża Maersk wznosi się 75 metrów nad poziomem ulicy. Posiada charakterystyczną brukowaną fasadę. Wieża Maersk jest zaprojektowana, tak, aby adaptować się do zmian klimatycznych i związanych z nimi ekstremalnych zjawisk pogodowych. Jedna trzecia z 3300 żaluzji miedzianych, które zakrywają przód, porusza się zgodnie ze słońcem. Zmniejsza to zużycie energii do chłodzenia, chroniąc budynek przed wysoką temperaturą w gorące dni. Wieża Maersk jest również przygotowana na ciężkie ulewy. Stworzono ogrody dachowe, których celem jest przechwytywanie wody opadowej z deszczu, a pod placem przed budynkiem znajduje się zbiornik, który może przyjąć pięć milionów litrów wody deszczowej. Nadmiar wody jest ponownie wykorzystywany do nawadniania parku, a tym samym zmniejsza zapotrzebowanie na wody gruntowe. Wraz z resztą Panum budynek otrzymuje zimną wodę morską z portu w Kopenhadze, aby chłodzić autoklawy, system wentylacji i serwerownie. Wraz z budową Wieży Maerskiej w sąsiednim budynku Panum zamontowano 1500 m² paneli słonecznych.
Zrównoważoną konstrukcję wieży Maersk zaprojektowali architekci C. F. Møller. Budowa Wieży Maersk rozpoczęła się w 2012 roku, a budynek został otwarty 18 stycznia 2017 roku.

Spodobał Ci się tekst, poleć go znajomym:

Dodaj komentarz